Custom Search

Thursday, 25 March 2010

SOLVED PAPER OF POLICE CONSTABLE IN POLICE DEPARTMENT(INDIA RESERVE BATTALION-REGULAR WING)




SOLVED PAPER OF POLICE CONSTABLE IN POLICE DEPARTMENT(INDIA RESERVE BATTALION-REGULAR WING) EXAM HELD ON 22-08-09.

You can also download this solved paper by clicking the download link at the bottom of this post which is displayed using Scribd

1. Name of the Mohanlal movie which is based on the Independence struggle:
Ans: Kalapani

2. Leading producer of the Motor bikes in the world
Ans: Japan

3. Knot is used for measuring
Ans: Speed of ship

4. In which category of winds does cyclone fall?
Ans: Variable winds

5. Which among the following is not the work of Kalidasa?
a)Vikramorvashiyam b)Mudrarakshasa
c)Kumarasambava d)Raghuvamsha
Ans: Mudrarakshasa

6. The French East India Company was formed in:
Ans: 1664

7. Name the other country, other than India celebrates Independence Day on 15th August?
Ans: South Korea

8. The French Supremacy in India came to an end by the battle of:
Ans: Wandiwash

9. Who addressed the first Parliament meeting after the election?
Prime Minister

10. The University Grants Commission was set up in
Ans: 1953

11. M.F.Hussain is a famous:
Ans: Painter

12. The words ‘Satyameva Jayate’ have been taken from
Ans: Upanishad

13. What is the multiplicative inverse of 3 1/3?
Ans: 3/10

14. If a15/am=a3 then the value of m
Ans: 9

15. The only number that is the perimeter and area of the same square:
Ans: 16

16. The missing number in the series:
5, 10, 16, ---------, 31 is
Ans: 23

17. Which is the smallest fraction?
a)12/13 b)4/7 c)13/14 d)11/12
Ans: 4/7

18. Toxicology is the study of
Ans: Poisons

19. The mother as well as her two children ---------------- taken to the hospital
Ans: was

20. He congratulated me . . . my success in B.A. Degree Examination.
Ans: on
21. Which word is spelt wrongly?
(a)Bourgeois (b)Assasination (c)Mandate (d)Commissioner
Ans: (b)Assasination

22. Let us go for a walk, . . . ?
Ans: Shall we

23. I have acquaintance . . . Carnatic Music.
Ans:with

24. It is not easy to . . .the Civil Service Examination.
Ans: get through

25. One who compiles dictionary:
Ans: Lexicographer

26. Dronacharya Award is given to :
Ans: The best sports coach

27. The great Wall of China was built by :
Ans: Shi-Huan-Ti

28. The national flag of India was designed by:
Ans:Pingali Venkaiya

29. The venue of Sangam Assembly:
Madurai

30. Name the book jointly written by M.T.Vasudevan Nair and N.P. Muhammed.
Arabi Ponnu

31. Pointing to a man, a woman said “His mother is the only daughter of my brother.” How is the woman related to that man?
Mother

32. “The Young Bengal Movement” was started by :
Henry Vevian Derozio.

33. India’s biggest Nuclear Power Station:
Tarapur

34. “Lady Chatterly’s Lover” is novel written by:
D.H.Lawrence

35. Who is the author of the “One Hundred Years of Solitude”?
Gabriel Marquez

36. Millennium is a period of?
1000 years

37. “The Wall Street Catastrophe” took place in :
1929

38. The Russian ruler who was awarded Nobel Prize for Peace:
Gorbachev

39. Davis Cup is associated with which game:
Tennis

40. Which country will always be in the frontline of Olympic March past?
Greece

41. The Head Quarters of the International Cricket Council is in:
Dubai

42. Which food crop has the maximum content of Proteins:
Soya bean

43. King of fruit is :
Mango

44. “Those who do not work may not eat.” Who said this?
Stalin

45. Carbohydrate consists of :
Carbon, Hydrogen and Oxygen

46. “HMS Beegil” is a word associated with Charles Darwin. What is it?
A Ship

47. The use of Galvanometer:
To measure the electric current.

48. Persons sitting in an artificial satellite of the earth have:
Zero Weight

49. The instrument used to convert AC current to DC current?
Rectifier

50. Who was the first Indian to win an Oscar?
Bhanu Athaya.

51. I have... . more letters for you to write:
Some

52. John . . .to Bombay tomorrow.
travels

53. I . . . a book when he came in.
was reading

54. She was struck ------lightning
By

55. We ------- live in a small house when we were children
Used to

56. I ------- him when he was in college
Had met

57. The captain announced that he ----- from the game.
Was retiring

58. It is pleasant ------ read book in the afternoon.
to

59. The cat is hiding --------- the table
Under

60. The synonym of curious is:
Inquisitive

61. The antonym of ascend is:
Descend

62. Our cot was bitten . . . a dog.
By

63. You can swim well. . .?
Can’t you

64. He came yesterday . . .?
Didn’t he

65. Do you want to speak to me . . . anything?
About

66. I bought this purse. . . 50 rupees.
For

67. Which of the following words is spelt correctly?
(a) Elvation (b) elevation (c)elavation (e)elevetion
Ans:(b)elevation

68. Which of the following words is spelt correctly?
(a)Compulsion (b)compullsion (c)compuzion (d)comepulsion
Ans: (a)Compulsion

69. Fatigue means :
Tired

70. Consensus means:
(a) Optimistic (b) disagreement (c) continuity (d) agreement
Ans: Agreement

71. When a particular number is subtracted from each of 24, 31, 58, 79 the values will be in proportion. The number to be subtracted is :
7

72. In an election 10% of students did not vote and 60 votes recorded were declared invalid. The majority of elected candidates was 308 and it was found that he had been supported by 47% of the whole number of class. The number of valid voted recorded for each candidate:
2914, 2606

73. By selling oranges at 32 for Rs.10, a man loses 40%. How many oranges should be sell for Rs.10 if he should gain 20%?
16

74. An employee gets same salary every month. His average income per day will be :
Maximum for the period February, March, April.

75. Which among the following is best approximation for ‘What decimal of an hour is a second’?
(a)0.00029 (b)0.00028 (c)0.00027 (d)0.00026
Ans: (b)0.00028

76. When asked how many gold coins he had, the collector said:
If I arrange them in stake of five, none are left over.
If I arrange them in stake of six, none are left over.
If I arrange them in stake of seven, one is left over.
What is least number of coins?
120

77. Five equal squares are placed side by side to make a single rectangle. The perimeter of rectangle so formed is 276 cm. what is the area of a square used?
529

78. A man is facing east. He turns 110o in the clockwise direction and then 50o in anticlockwise direction. Which direction is he facing now?
South

79. There are five houses P,Q,R,S, T. P is right of Q and T is left of R and right of P. Q is right of S. Which house is in the middle?
P

80. Wheel X rotates at a uniform speed of 8 revolutions per minute and wheel Y rotates at a uniform speed of 40 revolutions per second. How long after they start rotating simultaneously, will wheel Y have exactly made one revolution more than wheel X?
1/32 minute

81. ‘Hotel’ to menu is as ‘Library’ to :
Catalogue

82. If APEX coded as ZKVC then code for GIRL is:
TRIO

83. Sum of two numbers is 1/3rd of 1/5th of 195 and product is 1/6th of 1/4th of 960. Find the difference between numbers.
3

84. If 3+4=21, 5+2=35, 4+2=24. What is the value of 5+3?
40


85. The value of



is approximately
0.30

86. An isosceles triangle has equal sides measuring 7 cm each and length of third side is an integer. The number of such triangles is :
13

87. Find the missing number:
3,5,9,17,33,. . .
65

88. The weight of a dog is 24 kg and 1/3 of its weight has been increased in 3 months. Now the weight is :
(a)33 Kg (b)36 Kg (c)42 Kg (d)None of the above
Ans: None of the above.

89. The angle between the hands of a clock at 1.15 is (in degree measure):
52 ½

90. The digit in the unit place in the product of first 500 primes is :
0

91. Which of the following is different from others:
(a)BCFG (b)DEHI (c)IJMN (d)MOPQ
Ans:MOPQ

92. Arithmetic mean of first ‘n’ natural numbers is :
(n+1)/2

93. A student is ranked 9th from top and 38th from the bottom in a class. Total number of students in the class is :
46

94. If a/b=7 then (a+b)/(a-b) is :
4/3

95. Find the Odd one:
(a)Abacus (b)Napier’s bones (c)Protractor (d)Slide rule
Ans:Protactor

96. SSELFLES:SELFLESS::PERSON:
Ans:NOSREP

97. A student was asked to find 1/5 th of a number. By mistake he found 5/4 th of the number and got an answer which was 180 more than correct answer. Number is :
400

98. 13 1/3 - 12 3/4 -11 5/6+ 10 11/12 is :
Ans: -1/3

99. HCF of two numbers is 24 and their LCM is 1344. If difference between numbers is 24 then their sum is :
360

100. Average weight of 8 men increased by 1.5 kg when a man weighting 65 kg was replaced by a new man. The weight of new man is :
77 kg.


Constable

No comments:

Custom Search