Custom Search

Friday, 24 December 2010

SOLVED PAPER OF LOWER DIVISION CLERK KERALA STATE BEVERAGES (MANUFACTURING & MARKETING) CORPORATION LIMITED



SOLVED PAPER OF LOWER DIVISION CLERK KERALA STATE BEVERAGES (MANUFACTURING & MARKETING) CORPORATION LIMITED
Category No: 235/2010 Exam held on 27/11/2010


1. The first Chairperson of the National Women’s Commission?
Jayanthy Patnaik.

2. In which year the National Human Right’s Commission came into effect?
1993.

3. When did the Right toInformation Act came into effect?
2005

4. Who is the authority to appoint Chief Information Commission?
President.

5. Name the state having no Scheduled Caste community?
Nagaland.

6. The present Central Vigilance Commissioner:
P.J.Thomas.

7. The first Malayalee appeared in the Postal Stamp?
Sreenarayana Guru.

8. Which of the following is the space expedition to Mars?
(a) Genesis (b) Dawn (c) Rosta (d) Phoneix
Ans: Phoneix

9. In 1956 Kerala State was formulated with how many districts?
5

10. Which place is known as the Mecca of Kerala?
Ponnany.

11. Which is the head quarters of Kerala Forest Research Station?
Peechi

12. The famous folk dance”Padayani” is originated at:
Kadammanitta.

13. The first Malayalee who got “Padmavibhushan”?
V.K.Krishna Menon

14. The Lion Safari Park in Kerala is situated at?
Marakkunnam Island

15. The Kerala Kalamandalam was established in the year?
1930

16. National University of Advanced Legal Studies is at?
Kochi.

17. The Kerala villages selected by UNDP for local self tourism development?
Aranmula and Kumbalangy.

18. “Galasa” programme is associated with?
Agriculture.

19. In which year “Kudumbasree” programme was started?
1998

20. Which is latest Wild life Sanctuary in Kerala?
Malabar.

21. The instrument used for measuring the density or relative density of liquids?
Hydrometer

22. Nuclides with the same atomic number, but different mass number are called?
Isotopes

23. The techniques of estimating the age of the remains of a once-living organization?
Carbon Dating.

24. Solid Carbon Dioxide is known as:
Dry Ice

25. The disorder characterized by the absence of melanin?
Albinism.

26. Thomas Cup is associated with?
Badminton.

27. Who designed the new symbol for Indian Rupees?
D.Udayakumar.

28. Right to Education Act (RTA) has become a legally enforceable law from ?
April 1, 2010.

29. Pankaj Advani is associated with:
Sports.

30. Who won 2010 ICC world Twenty/20 Cricket Championship?
England.

31. Next Solar eclipse is likely to occur in the year?
3043

32. Kirit Parikh Committee was set up to review?
Petroleum Pricing.

33. M.F. Hussain the famous Indian painter accepted the citizenship of :
Qatar.

34. Oscar Award 2010 for the best actor was awarded to :
Jeff Bridges.

35. The place known as “Ground Zero” is in?
U.S.A.

36. Which gas was leaked during the Bhopal gas tragedy?
Methyl isocynate.

37. India’s first female shooting champion to clinch gold at world shooting championship?
Tejaswini Sawant

38. Who won Australian Open women’s singles 2010?
Serena Williams.

39. The capital city of Chera Kings?
Vanchi

40. Temple entry Proclamation Act of Travancore was in ?
1936.

41. The poem”Gajendra Moksham Vanchippattu” was formulated by?
Sreenarayana Guru

42. Name the President of India who addressed the Kerala Assembly firstly?
Dr.K.R.Narayanan.

43. The length of the sea shore of Kerala is?
580 Km

44. Which amendment brought the fundamental duties as part of the Constitution?
42.

45. The 73rd and 74th Amendment of the Constitution was about?
Panchayathi Raj.

46. Which Article exempts Jammu and Kashmir from the category of ordinary states?
152

47. Which organization was led by the “Ten Principles”?
Arya Samaj.

48. Drain of wealth theory was propounded by?
Dadabhai Naoroji

49. NH 17 connects?
Punvel and Karngaur.

50. Who was the real force behind Prarthana Samaj?
M.G.Ranade.

51. Central Tuber Crops Research Institute is located at?
Thiruvananthapuram.

52. Which energy source listed below comes under the Non-conventional energy?
(a) Hydel Power (b)Tidal Power (c) Atomic Power (d)Thermal Power
Ans:Tidal Power

53. In which river is the major irrigation project “Pochampad Project” is?
Godavari.

54. In which state the “Baiga” tribals are found?
Madhya Pradesh.

55. The supreme authority for telecommunication in India is?
TRAI (Telecom Regulatory Authority of India)

56. Name the river which divides the region into two plateaus Malwa and Deccan?
Narmada.

57. The soil that can be found in Kottayam and Aleppy Districts?
Peaty Soil

58. In which National Park the one horned rhinoceros are commonly found?
Khaziranga.

59. The plant disease ‘Green Star’ affects which of the crops?
(a)Banana (b)Rice (c)Cotton (d)Bajra
Bajra.

60. In which state is the tourist destination’Ghoom Monastry’ located?
West Bengal

61. If they really tried, they …………the prize.
(a)will win (b)can win (c)could win (d)could have won.
Ans: could win.

62. The prisoner begged……. Mercy.
for

63. When ……. you usually have tea?
(a)do (b)does (c)did (d)are
Ans: do

64. It was …….. unanimous decision.
a

65. Time and tide…….. for no man.
waits

66. I haven’t seen you …………leaving school.
(a) to (b)from (c)for (d) since
Ans: since

67. Many people in India are…….
(a)pour (b)pore (c)pure (d)poor.
Ans:poor.

68. The United States ….. a super power.
is

69. Scientists hope to achieve a break ……….in the search for a cure for cancer.
(a) up (b)out (c)in (d)through
Ans: through

70. I am pale, ……?
(a)amn’t I (b)isn’t I (c)aren’t I (d)isn’t it
Ans:aren’t I

71. He is too tired….. walk.
to

In which part of the sentence (72 and 73) is the mistake?

72. At what time/you will/come back/ from office?
(a) (b) (c) (d)
Ans :(b)

73. The pudding/you have prepared/is tasting/delicious.
(a) (b) (c) (d)
Ans: c

74. What is the passive voice form of : People elected him leader.
Ans: He was elected leader by people.

75. Report: “I’m going out”, he said.
Ans: He said he was going out.

What do these words (76 and 77) mean?
76. Genial.
(a)Cordial (b) a person of exceptional skill and ability.(c)not detailed (d)giving freely
Ans:Cordial

77. Impudent:
(a)hindrance (b)unwise (c)not likely to be true (d)disrespectful
Ans: disrespectful

Find the antonyms of (78 and 79)
78. Sharp:
Ans: blunt

79. Convict:
Ans: acquit.

80. Which are the following is the correct spelling?
(a)aeroplain (b)aeroplane (c)aroplain (d)aroplane
Ans: aeroplane.

81. The average age of a school cricket team is 16. Two members of age 14 and 17 are replaced by other two players of age 16 and 15. What will be the average age of the new team?
16

82. If A=B/2; B=C2/2(C Square by two); c=2√3. Which is A of the following?
(a) √3 (b) 3 (c) 6 (d) 2√2

Ans:3

83. Which is the next in the series:
3,13,31,57,……
Ans: 91

84. If the diameter of a circle is doubled, its area is increased by …… times.
4

85. When a number ‘x’ is divided by ‘4’ we get the cube of another number ‘y’. Find x if
y3 <10.
32

86. The master bedroom of area 256 sq.ft. of a new building has been completely paved with 16 vitrified square tiles. What is the length of the tile used?
4 feet.

87.
Find ‘a’
Ans:2

88.
Ans:

89. If
Find x.
Ans: 7

90. Find the missing number in the given series:
11, 33, 55,….,99.
Ans:77

91. What is the simple interest on Rs.8000 at 8% per annum?
640

92. If ‘BANK’ is coded as ‘CAMP’ in a language, how is ‘RAMP’ coded in that language?
SALU

93. ‘DOCTOR’ is related to ‘PATIENT’ in the sense as ‘PUPIL’ is related to:
TEACHER

94. While introducing a girl in a party, Ramesh said, “She is the daughter-in-law of the only son of my father”. How is Ramesh related to the girl?
Father-in-law.

95. Pick the odd one out:
(a)Blue (b) Green (c) Red (d) Yellow.
Ans:Yellow

96. Complete the series in the given order.

Ans:

Questions 97-98. If a, b,c,d,e,f,g,h,i,j correspond to 0,1,2,3,4,5,6,7,8 and 9 respectively.
Solve the following.

97.
Ans:45

98. (df +fg)/ (jf-da) =……..
Ans:1

99. If ‘RAT’ is ‘MAT’ and ‘MAT’ is ‘HAT’ then what is ‘HAT’?
CAT

100. If
Find x?
Ans: 2


Disclaimer: The author claims full ownership of all articles herein but doesn't claim ownership of all photos posted on this site. If the respective copyright owners wish for their photos to be taken down, feel free to e-mail me or leave a comment and these will be taken down immediately.

No comments:

Custom Search