Custom Search

Tuesday, 17 March 2009

INDIAN FILM QUIZ/INDIAN CINEMA QUIZ

1. The first talkie film of India?





Ans: “Alam Ara”
2. The first Panavision film of India?

Ans: “Shalimar” (1978)

3. First Malayalam Film which bagged the President’s gold Medal?

Ans: “Chemmeen” (1965)

4. First Indian talkie film “Alam Ara” is directed by?

Ans:Ardeshi Irani

5. The First 70 MM film of India?


Ans: “Around the World” (1967)

6. Which was the first Cinemascope Film?

Ans: “Kagaz Ke Phool” (1959)

7. First south Indian film released in Korea?
Muthu (Tamil Film starring Rajnikanth )

8. The first 3D Film of India?

Ans: “My Dear Kuttichathan” (Malayalam, 1984, directed by Navodaya Appachan)

9. Sivaji Rao Gaikwad is the real name of a South Indian Super Star? Who is he?

Ans: Rajnikanth

10. Who is called the “Father of Indian Cinema”

Ans: Dada Saheb Phalke

11. First Indian who won Oscar Award?





Ans: Bhanu Athaiya for the costume design of the film “Gandhi”?

12. The first “Dada Saheb Phalke award” is won by?

Ans: Devika Rani


13. The last film of “Sathyajit Rai ?

Ans: Aganthuk
14. First Silent Feature Film of India?

Ans:Pundalik (Hindi-1912) by N.G. Chitre and R.G. Torney.

15. First Sanskrit Film of India?

Ans: Adi Sankara (1983, directed by G.V.Ayyar)


16. First fully indigenously made silent feature film of India?
Ans: Raja Harishchandra

17. First Cinemascope Film of India?

Ans: Kagaz Ke Phool (1959- Guru Datt)

18. Who is known as “First Lady of Indian Cinema”?

Ans: Nargiz Datt

19. National Award is constituted in the year?

Ans: 1954

20. The biggest film studio of India?

Ans: Ramoji Film Studio (Hyderabad)

21. First complete Technicolor film?
Ans: Jhansi Ki Rani (1953)

22. The first Hit film of India?

Ans: Lanka Dahan(1917)

23. National Institute of Designs is situated at?

Ans: Ahamedabad

24. First song-less film of India?
Ans: Naujawan (1937) directed by JBH Wadia


25. The first English film of India?

Ans: Court Dancer

26. First Cinema Theatre of India?

Ans: Elphinstone Palace (Calcutta-1907)



27. The first indigenously made 70mm Film of India ?

Ans: Sholai (G.P.Sippy, 1975)

28. First film festival of India was held at?

Ans:Mumbai
29. Music Director of the film “Gandhi”

Ans: Ravi Sankar

30. First Film Centre of India?
Ans: Nandan, in Calcutta, it was inaugurated in September 1985.

31. First indigenously made Colour Film of India?

Ans:Kisan Kanya (1937)

32. First Color film of India?

Ans:Sairandri(1931)

33. The first news paper of India which give a film advertisement?
Ans: Times of India
34. Who is the director of first film of India “Raja Harischandra”?

Ans: Dada Saheb Phalke

35. First Telefilmof India?

Ans: Sadgati which is directed by Satyajit Rai(telecasted on Doordarshan in April 1981)
36. Raja Harischandra was released in the year?

Ans: 1913

37. In which state of India has most number of cinema Theatres?

Ans: Andra Pradesh

38. The music director who won Oscar for India?




Ans:A.R.Rahman, he won two awards. i.e. best music and best song for his work for the film “Slum Dog Millionaire”


39. The Indian sound engineer who got Oscar for the film “Slumdog Millionaire”

Ans:Rasool Pookkutty

40. The first actress who was nominated as a member of Rajya Sabha?

Ans:Nargeez Dutt

41. First film exhibition of India is held at?

Ans: Bombay

42. First Film with an all-female cast:

Ans: Bindhast, Marathi Film directed by Chandrakant Kulkarni.

43. Name the Indian film which has 71 songs ?

Ans: Indra Sabha
44. First Bharath Award is won by ?

Ans: Sanjeev Kumar


45. First actor to become a Chief Minister of a state ?

Ans: M.G.Ramachandran (M.G.R)

46. First actress to become a Chief Minister of a state ?

Ans: Janaki Ramachandran

47. The only Malayalee who won the prestigious Dada Saheb Phalke Award ?

Ans: Adoor Gopala Krishnan

48. Music Director of “Pather Panchali” directed by Sathyajit Rai ?

Ans: Pandit Ravi Sankar

49. Film & Television Institute of India is situated at ?

Ans: Pune


50. India’s first 6 Track stereophonic film ?

Ans: Shole

15 comments:

Naine said...

thanks... very helpful!!!

raunaq said...

Thanx...very much that would be very helpful for my FTII entrance..

Hajee said...

very useful and correct... update it and add more to it and keep it up

haji

Buji said...

Thank u my friend

Mahendra Chavan said...

Thanks a lot for GOLD (good old)information. Please remember though people dont reply or comment, they are always reading your information, so keep it up. Bookmarked.

Anonymous said...

Intresting facts. Thank you.

Anonymous said...

very nice. but give some questions about NTR in tollywood plz.

ANUPAM said...

gr8 wrk..........small comment but large bow........

HiFriends Entertainment said...

thnks dude very useful

Jeyamaran said...

simply superb frnd nice post

Anonymous said...

this info has really helped me to prepare for my quiz comp. thnxx...

Sakshi Shyna John said...

thanku so much... this really helped me ... will be great if u can pick out more questions on history of indian cinema ... i will be able to prepare well for FTI pune...thanks a lot a lot...

Anonymous said...

nice work & thanks a lot.....

Raktim Banik said...

thanks to author.this page was very useful to me for prepare for a QUIZ competition...

Jineesh Jose said...

very useful page.saying a lot of thanks to the auther

Custom Search