Custom Search

Sunday, 24 February 2008

SOLVED QUESTION PAPER OF ASSISTANT GRADE II/CLERK/JR.CLERK/CASHIER/LDC/JR.ASSISTANT EXAM CONDUCTED ON 23/02/08


KERALA PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS AND ANSWERS


SOLVED QUESTION PAPER OF ASSISTANT GRADE II/CLERK/JR.CLERK/CASHIER/LDC/JR.ASSISTANT EXAM CONDUCTED ON 23/02/08


1.Mamankam, the great ancient regional festival was held at?

Answer:Thirunavaaya

2. Kollam Era began

Answer:A.D.825.

3. The longest River in Kerala:

Answer:Periyar

4.Sadhujanaparipalanayogam was started by

Answer:Ayyankaali

5.First Chief Minister of Travancore Popular Ministry?

Answer:Pattom A. Thanu Pillai

6. The temple entry proclamation was issued by?

Answer:Chithira Thirunal Balarama verma

7. Malayali Sabha was organized by

Answer:C.Krishna Pillai

8. Kochi State Prajamandal was formed in

Answer:Correct Answer is 26th Jan 1941 , in the exam, psc given the choice as 16th January 1941

9. A Thermo flask is polished well ?

Answer:To reflect all radiation from outside

10. Coefficient of Temperature depends on

Answer:Difference in Temperature

11. A Device used to detect heat radiaton is known as

Answer:Thermopile

12. Which of the following is a compound? (a)Milk (b)22 carat Gold (c)Steam (d)Diamond.

Answer:Steam
Steam in itself is just a descirption of water which has been heated and has become a gas. As water is a compound (H2O) then yes, steam is a compound

13. Hardest naturally occurring substance?

Answer:Black Diamond

14. A form of carbon used in gas mask?

Answer:Activated Charcoal

15. The gas used in the refrigerator?

Answer::Freon

16. Estimation of Halogen in organic compound is done by

Answer:Carius Method

17. The metal which doesn’t react with dilute Sulphuric Acid ?

Answer: Led

Dilute H2SO4 attacks iron, aluminium, zinc, manganese, magnesium and nickel, but reactions with tin and copper require the acid to be hot and concentrated. Lead and tungsten, however, are resistant to sulfuric acid.

18. In free state , hydrojen is present in

Answer:Natural Gas

19. The disease caused by the deficiency of Vitamin A:

Answer:Xerophthalmia

20. The insect which lays eggs in water is

Answer:Dragonfly
Dragonflies and damselflies will lay eggs in water - they drop down and touch the tail to the water surface for a second, and keep doing it. Sometimes they'll try this on reflective surfaces like cars, etc.

21. The mosquito that spreads malaria in man is named

Answer:Female Anopheles

22. Which is the function of white blood corpuscles?

Answer:: to produce anti-toxin

23. Which of the following processes liberates energy?

Answer:Respiration.

24. During the solar eclipse, which of the following represents the relative position of the sun, moon an earth correctly?

Answer:The moon in between the sun and the earth

25. A degree of Longitude has about the same length as a degree of Latitude at

Answer:Equator

26. The supersonic aircraft find its most convenient to fly in the

Answer:: Stratosphere

27. Seismograph is used to measure

Answer:Earthquake

28. Which one is known as “Pittsburg of India?”

Answer:Jamshedpur

29The first political leader who got Nobel prize for literature?

Answer:Winston Churchil.

30. The winner of Wimbledon Championship of 2007?

Answer:Veenus Williams

31. Present secretary general of United Nations

Answer:Banki-Moon

32. Jim Corbett National Park is in

Answer:Uttaranjal

33. The country used paper currency first in the world

Answer:China

34. Father of Cell Phone

Answer:Martin Cooper

35. The modern Quantity theory of money was developed by

Answer:Milton Friedman

36. Consumer Protection act was enacted in the year

Answer:1986

37. National Flag of India was designed by:

Answer:Pingali Venkayya

38. Human Rights Day is observed all over the world every year on:

Answer:10th December

39. Gauthama Budha was born at

Answer:Lumbini

40. The Chera King known as “Red Chera”?

Answer:Senkuttuvan

41. Alexander the great defeated

Answer:Porus

42. Indica was written by?

Answer:Megesthenes

43. The Second Buddhist Council was held at

Answer:Vaisali

44.Who is popularly known as the Indian Napoleon ?

Answer:Samudra Gupthan

45. Last King of Kakatiya dynasty ?

Answer:Prataparudra II

46. The second Battle of Tarrain in 1192, Mohammed Gori defeated?

Answer:Prithviraj Chauhan

47. The king on the throne of Vijayanagar at the time of battle of Talikota ?

Answer:Ramaraya

48. Qutub –ud-din Aibek built the Quwaat-ul-Islammosque to commemorate his capture of

Answer:Delhi

49. The wisest fool of medieval India is ?

Answer:Mohammed bin Thuglaq

50. “Tarikh-i-Firoz Shahi” was written by?

Answer:Ziaudin Barani

51. Ibn Batuta, the famous Arab Scholar visited India during the reign of

Answer:Mohaummed Bin Thuglaq

52. Purana Qila in Delhi was built by

Answer:Shersha

53.Ashtrapratan” was the council of Ministers of

Answer:Marathas

54. Zapti is the land revenue system introduced by

Answer:Akbar

55. Jahangir the Mughal ruler murdered the Sikh guru :

Answer:Guru Arjun singh

56. The mughal gardens-Shalimar and Nishad in Srinagar built by ?

Answer:Jahangiir

57. Ustad Isa was the Architect of

Answer:Taj Mahal

58. Harihara and Bukka laid the foundations of

Answer:Vijaya Nagar Empire

59. The author of “Prithvi Raj Raso “ was:

Answer:Chandra Vardai


60.The first Carnatic war came to an end with the

Answer:Treaty of Aix-la-Chapelle

61. Permanent land Revenue Settlement was introduced in Bengal By

Answer:Lord Cornwallis

62. Doctrine of Lapse” was applied by

Answer:Lord Dalhousie

63. Principles of panchasheel were framed in

Answer:Bandung

64. Local Self Government in India, for the first time was introduced by

Answer:Lord Rippon

65. The President of Pakistan who signed the Tashkent Agreement after the Indo-Pak War of 1965 was?

Answer:Ayub Khan

66. The war between India and China took place in?

Answer:1962

67. Thashkent Pact was signed between

Answer:Lal Bahadur Sastri and Ayub Khan


68.Mixed Colony system was introduced by:

Answer:Albuquerque.

As the Portuguese Viceroy in India, Albuquerque encouraged mixed marriages with the intent of procuring fresh recruits, especially in the form of offsprings, to serve the Portuguese project in India and elsewhere.


69.Electricity Agitation of Cochin was against the decision of the Diwan ?

Answer:Sir.R.K.Shanmukham Chetti

70 The Authour of "India Today"

Answer:R.P.Dutt

71.Would you mind ---------the door?

Answer:Shutting

72.I wish he-------settle the issue soon

Answer:would

73.The approximate meaning of 'run on the mill'

Answer:Ordinary

74.Midhun said"Do you enjoy cricket"(Change into Indirect Speech)"

Answer:Midhun asked me if I enjoyed cricket.

75.One must always be careful in -------dealing with others

Answer:One's

76.Rahul is very rich.He can buy a car (Combine using 'enough')

Answer:Rahul is rich enough to buy a car

77.Meaning of the phrase"Ad hoc"

Answer:formed for some special purpose

78.Everyone looked up to him. (change into Passive voice)

Answer:He was looked up to by everyone.

79.This juice is made -----fresh oranges.

Answer:from

80.Our Chief Minister is a person of long experience in politic. (Use one word for the words in bold)

Answer:Veteran

81. The mis-spelt word among the following:

Synonym, Synagogue, Symposiam, Symptom

Answer:Symposiam

82.When the police interrogated the thief, he made a clean breast of everything (Meaning of the idiom in bold)

Answer:Confessed

83.It is five years--------I retired

Answer:Since

84.The bundle is so heavy that I cannot lift it.(Use 'too' instead of 'So that')

Answer:The bundle is too heavy for me to lift

85.The word which is nearest in meaning of the word"profound"

Answer:Deep

86. The Government has decided to --------all unauthorised buildings

Answer:pull down

87.-------you apolgize, he won't forgive you.

Answer:Unless

88.The mother as well as her three children----------taken to the hospital.

Answer:was

89.The old man was too weak to travel ------himself.

Answer:by

90.Roshan was so absorbed-----------his work that he didn't even raise his head.

Answer:in

91.It----------heavily when I woke up yesterday.

Answer:was raining

92.Mahathma Gandhi appealed to the people to ---------the cruelties of British authorities.

Answer:put up with

93.Opposite of the word "Rigid"

Answer:Flexible

94.Few students knew the answer,-----

Answer:did they

95.The word which is nearest in meaning of the word "economical"

Answer:Thrifty

96.If the driver--------the brake, the car would have hit the old man.

Answer:had not applied

97.There weren't any hotels nearby , ---------?

Answer:were there

98.It was with great difficulty he gained entry to the auditorium, but he made a sudden ---------

Answer:exit

99.The thieves not only robbed the travellers-----, beat them up.

Answer:but also

100.I--------him the truth, if i were you.

Answer:would tell

10 comments:

nidheesh said...

First of all, Thank you. It is very useful..

jobin said...

it is really very good and vey useful too.many thanks to all persons behind this beautiful idea....hope it will continue in the future too.

Arun said...

Thank you for your posting

cgpradeep said...

It is very informative and thank you for all. But one thing I have to point out, ie, in question number 62, you said that 'Doctrine of lapse was introduced by Lord Wellesly' but I think it was done by Lord Dalhouise not by Wellesly

Pradeep C G

Meenakshi said...

Thank u Pradeep for informing me about the mistake.'Doctrine of lapse' was introduced by Dalhousie. it is not Wellesly. I changed that answer of Question Number 62.

sadhiya said...

thankx meenakshi.its really informative

nisha said...

Pradeep and meenakshi, Thanku very much for your information.

jobsandgk said...

This questions are quite useful one.

ajit kumar sahoo said...

HUM BAHAT HELP KIYA..........THANKS,,

gurukalyan barik said...

THANKS FOR HELP BECAUSE SO MANY STUDENT ARE KNOW HOW IS WRITTEN TEST IN CLERICAL EXAM .PRABHU KALYAN BARI.KHANDA TARA HIGH SCHOOL.MOUDA BHADRAK.ORISSA

Custom Search